Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil af van de situatie waarin banken zo groot en cruciaal voor de economie zijn dat ze niet mogen omvallen vanwege de rampzalige gevolgen van een faillissement voor de rest van de economie.
Deze situatie, die tijdens de afgelopen jaren van financiële crisis, ‘too big to fail’ werd genoemd, leidde er toe dat overheden wereldwijd banken moesten redden.
In Nederland gebeurde dat door ABN Amro en SNS Reaal over te nemen en door ING kapitaalsteun te verschaffen. Dijsselbloem wil op dit punt een “fundamentele omslag”, zei hij maandag in een debat in de Tweede Kamer. De risico’s moeten verschoven worden van de overheid en de belastingbetaler naar de beleggers en investeerders in de financiële sector, aldus de PvdA-minister.
De situatie met systeembanken die te groot zijn om te laten omvallen leidt nu nog tot oneerlijke concurrentie en hogere prijzen. De grote banken wisten immers dat ze toch gered zouden worden door de overheid en de belastingbetaler.
Dijsselbloem: “We gaan de risico’s terugduwen in de sector. Beleggers en kapitaalverschaffers krijgen te maken met waardeverlies als de bank in de problemen is en moet worden geherkapitaliseerd. Dat is een fundamentele omslag in de manier waarop we met ’too big to fail’ omgaan.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl